Ce este această economia sociala?

Pentru mulți oameni, „economia socială” rămâne în mare parte necunoscută, deși, eventual, ca este, de asemenea, economia. Dacă mergem la dicționar în căutare de o definiție, vom găsi ceea ce „economia este o știință socială care se ocupă cu satisfacerea nevoilor umane de resursele limitate.” Și ceea ce este sigur este că, încă de la început, tinde să ne surprindă acest „social” caracterul de economie. Avem tendința să credem că e o știință exactă sau formale, mai economie sociala aproape de matematică conține atât de multe numere și ecuații, pentru alte științe sociale ca istorie sau antropologie. De asemenea, surprinzător faptul că obiectul său este satisfacerea nevoilor… Cu ochiul liber, puțin sau foarte puțin are de-a face acest obiectiv cu informațiile care apar în presă de afaceri. Este, de asemenea, la un alt termen, cu cel care este, de obicei, confuz, și că puțin sau nimic de a vedea cu ei: crematística, arta de a deveni bogat.

economia

Dacă, după cum am văzut, economia este o știință socială, atunci, ar părea o redundanță pentru a vorbi de „economie socială”. Dar cum se întâmplă de multe ori, termenii, conceptele, denatura, schimbare de conținut. Asta este ceea ce s-a întâmplat în acest caz și, prin urmare, în scopul de a o diferenția de alte obiective sau funcționalități, este considerat „economie socială” sau de „solidaritate” cu activități economice, a inițiativei private, care sunt destinate pentru a beneficia, nu numai pentru oamenii care le pun în mișcare, dar societatea ca un întreg.

Principiile economiei sociale

Economia socială este precedente la propria economia sociala miscare a clasei muncitoare. Astăzi, ca în fiecare perioadă de criză, este recâștigarea prezența sa ca un instrument colectiv de muncă și ca o alternativă la consumul de companii mari.Sunt considerate a fi întreprinderi de economie socială create și conduse de către lucrători (principiul de „self-management”) precum și companii de recuperat de template-uri de lucrători, de după procesele de faliment pentru a păstra locurile de muncă. Spania este țara din Europa în care se „prinde” cele mai multe companii, aproximativ 75 în fiecare an. De asemenea, sunt în curs de dezvoltare, de asemenea, o multitudine de cooperativele de consum și de producție, care furnizează energie electrică (Som Energia), conexiune la internet (Eticom), etică bancară (Coop57), etc.

Esențiale formă de solidaritate economia este cooperativei, care funcționează pe baza principiilor și valorilor economiei sociale: self-management; susținerea reciprocă (peer support); autonomie (independență față de alte firme sau de Stat) ; capitaluri proprii (echilibru între cele mai mari venituri și cele mai mici într-o companie);democrația (fiecare persoană are un singur vot, indiferent de capitalul social, contrar a ceea ce se întâmplă într-o întreprindere capitalistă) ; solidaritatea economică și angajamentul față de societate și mediu.Există diferite tipuri de cooperative. Astfel, putem vorbi de colaborare, în care mai multe persoane vin împreună pentru a lucra împreună (cum ar fi o companie este „recuperat” de către lucrători); servicii, constituit din mai multe întreprinderi și/sau independentă în multipli de a presta servicii (cum ar fi cooperative) sau de consum, consumatorii statele unite pentru a cumpara cele mai ieftine (cum ar fi un magazin de cooperare de produse ecologice). În plus, sunt în curs de dezvoltare a cooperativelor integrale, al cărui obiectiv este de a crea o rețea de solidaritate economiei de a produce, a cumpăra, locul de muncă, și de a salva în afara modelului capitalist. Cele mai dezvoltate sunt Cooperativa Integrantă Catalana și Socială de Piață din Madrid.

Ele sunt, de asemenea, considerată ca economie socială lucrător companii de stat; fundații și asociații care desfășoară activități economice și unele activități de auto-angajați. Este esențial ca, în orice caz, mecanismele interioare ale acestor entități este susținută de valorile sociale.În prezent, în Spania există 22.000 de cooperative, și se estimează că între economie sociala 2008 și 2014, în plină criză , au creat pentru 190.000 de locuri de muncă în economia socială. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că auzim tot mai des termenul de „economie socială” pe scurt, am căutat să clarifice în acest articol.