România după alegerile prezidențiale: fără revoluție, dar cu o corectura

 România după alegerile prezidențiale

Cum ar trebui să fie considerate rezultatele alegerilor prezidențiale din România. A fost o surpriza, sau o senzație, și poate fi, ceva ce poate fi de așteptat?

Aceasta depinde de scopul pentru care este surpriza… Majoritatea comentatorilor, sondaje de opinie au arătat o pe victoria lui Victor Ponti, iar pentru mine acest lucru nu a fost surprinzător. Pentru mine mult timp în urmă a fost evident că va câștiga Klaus Iohannis.

Poate ar trebui să adaug că sondajele nu au ținut cont de voturile din străinătate, ceea ce a fost foarte important pentru acest joc. Iohannis se bucură de sprijinul cercurilor de Vest, Uniunea Europeană, personal de sprijin, Jean-Claude Junckera și angela Merkel, iar Ponta nu a fost un astfel de sprijin, și acest lucru s-a văzut. Dacă cineva a vrut să susțină acest proeuropejski direcțiile politicii românești, atunci, evident, a votat la Iohannisa și aici s-a constatat că susținătorii unei astfel de politici este, cu siguranță, mai mult decât adversarii.

De asemenea, se poate vedea pe harta, cum s-au dezvoltat de vot din punct de vedere geografic. Deci, iată, toată Transilvania a votat pe Iohannisa, în timp ce Moldova și  au Pontę. În Dobrogea, în regiune ” litoral de vot s-au descompus aproximativ în jumătate. Și acest lucru este în concordanță cu teza Samuel Huntington, care într-o Coliziune de civilizație a desenat o linie de separare România pe podea, cam așa, ca aceste voturi sunt distribuite, în cazul în care Transilvania se referă la domeniul central-european, iar Moldova și sarcina mai mult în direcția Balcanilor, a ortodoxiei și a acestui tip de cultură politică.

Rezultatele alegerilor înseamnă schimbare în politica internă a României?

Eu cred că nu prea se va schimba ceva după aceste alegeri, pentru că alegerea Iohannisa nu schimbă raportul de forțe în România. Anterior, președintele Traian Băsescu a fost foarte asemanator cu tabăra politică, că Iohannis. În acest sens, într-o anumită măsură s-a produs înlocuirea politicienilor cu aceeași opțiune. Într-o oarecare măsură, pentru că Iohannis este asociat cu partidul național-liberal, în timp ce partidul democrat-liberal, cu care se Băsescu, a fuzionat cu partidul național-liberal, creând o Alianță Creștin-Liberală – un astfel de mediu, dar un pic altele.

Și cum va arăta cooperare internațională a noului președinte, cu actualul prim-ministru? Sau personal factor poate juca aici un fel de rol?

Română sistemul politic

Română sistemul politic, în general, construit pe acest principiu, că el stabilește, de premier și de președinte într-o situație de conflict. Concurența depinde de construcția sistemului. Unii politologi numit acest sistem dualistyczno-konfliktualnym, tocmai pentru că astfel de conflicte provoacă. Nu este clar în constituție, cât și în practică, de acțiune, care dintre aceste centre este mai important. Mi se pare că funcția de președinte, cel puțin, așa a crezut Ponta, pentru că a candidat fiind actualul prim-ministru, în timp ce mai multă putere, de obicei, are prim-ministrul.

Sunt sigur că între cei doi politicieni, de asemenea, va fi exact un astfel de conflict, rezultă nu atât din problemele de personal – Ponta și Iohannis nu este de personaje, care sunt într-un conflict personal – că din natura sistemului.

Și cum va arăta politica României față de republica Moldova și Ungaria?

În ceea ce privește Moldova, aici poate să apară o anumită schimbare, deoarece anterior, președintele Băsescu a fost foarte implicat în treburile Republicii Moldova, a susținut o relație foarte strânsă cu mai mulți politicieni din această țară și a promis că, după darea de birou în România va încerca la cetățenia republicii moldova, și va încerca să iasă de pe scena politică din această țară.

său german lor relații.

Atitudinea Klaus Iohannisa în Moldova, însă, mai puțin emoțional. Modul său de viață nu presupune exclusiv relații strânse cu Moldova, și în această direcție poate fi un pic slăbită, deși, cu siguranță, el a susținut o coaliție proeuropejską în Moldova, în principal, datorită acestor său german lor relații.

Și Ungaria?

Este de remarcat faptul că, Iohannis, vine din Transilvania, așa că știe relațiile română-maghiară destul de bine. Ungurii care trăiesc în România, au votat pentru el, iar aceste Ungurii nu este Budapesta. Maghiar de stat nu este unul și același cu Ungurii care trăiesc în Transilvania. Cu toate acestea, cred că aici se va dezvolta, o bună cooperare în cadrul Uniunii Europene și aceste probleme care pot apărea, ele pot fi îmbunătățite prin persoana noului președinte.

Cum vor arăta relațiile ruso-române?

Eu cred că aceste relații vor fi rezultatul relațiilor româno-germane și polono-germane.